Friss drámáink:
Card image cap

After My Death - magyar felirat

lapishun

Mielőtt bármit is írnék a filmről, szeretném felhívni a figyelmet rá, hogy erősen felkavaró jelenetek és gondolatok találhatók meg benne, így kiskorúaknak semmikép nem ajánlom, felnőttek közül is csak az erős idegzetűeknek.

Az After My Death egy olyan társadalmi problémát boncolgat, ami sok helyütt tabu. Mi magyarok is tisztában vagyunk a magas öngyilkossági rátánkkal, és ez Koreában sincs másképp, csak épp ott ez sokkal inkább a kiskorúakra jelent veszélyt. Ismerjük az oktatási rendszerük hihetetlen elvárásait és a kultúrájuk/társadalmuk árnyoldalait is.

A film nyíltan beszél a halálról, a halálvágyról. Úgy, hogy nem akarja megkérdőjelezni azt. Nem jön rózsaszín felhőkbe bújtatott féligazságokkal, sem közhelyekkel, hogy élni jó. Mindössze bemutatja azt a teljesen reális képet, hogy egy ilyen társadalomban mindig is lesznek olyan gyerekek, akik számára a halál egy vonzó dolog. Ennek feldolgozását, elemzését, de legfőképp a megoldását a nézőre hagyja. Épp ezért oly felkavaró az egész, hisz nem kapunk feloldozást, csak a sötét magányt, a kétségbeesést, ami már olyannyira valós és mindent felölelő, hogy eszünkbe sem jut azért izgulnunk, hogy megmentsük a képernyőn látható kislányt, hanem már-már elfogadjuk annak halálvágyát és tehetetlenül nézzük az eseményeket.

A forgatókönyv remekül felépített, a történések elég kiszámíthatatlan, de teljesen követhető tempóban haladnak. A történések közt mindig kapunk időt, hogy feldolgozzuk a látottakat, nem kapkod a film.

A hangsúly a főszereplő lányon van, akit egy kicsit idősebb színésznő, Jeon Yeo-Bin alakít, a kora ellenére teljesen hitelesen. Valószínűleg minden nézőben teljesen egyedi kapcsolat alakul majd ki vele. Lesz, aki szeretni fogja, lesz, aki utálni, lesz, aki szánni... Én magam nem tudtam eldönteni, hogyan érezzek. Az azonosulás nem ment vele, hisz a lány olyan mély lelki sötétségben él (avagy szenved), amivel azonosulni (szerintem) konkrét halálvágy nélkül nem lehet, így maradt a megértés. Megértettem őt. Értettem minden mozdulatát, megértettem mit és miért cselekszik, sőt gondol...
de elfogadni?... nem.

Nagyon sokat gondolkodtam a filmen és többetekkel beszélgettem is róla.
Azt hiszem, meg van a megfejtése, hogy miről szól igazából a film. Az oda nem figyelésről. Ahogy a néző nem figyel oda a részletekre és nem rakja össze a film végén, hogy mi történt valójában, csak a saját fájdalmára (és a látottak saját magában keltett visszhangjára) figyel... ugyanez a nem odafigyelés az oka a gyerekek halálának a filmben és a valóságban is. Hogy ott van az orrunk előtt minden. És ott a válasz is, mégsem látjuk. Csak azt, hogy baj van, látjuk, hogy valami nem stimmel, de mégsem tudjuk összerakni legtöbben a választ, mert nem figyelünk oda eléggé.
A filmben benne a válasz, benne van, hogy miért akarnak meghalni a gyerekek.

Bátran ajánlom (a fent említett kitételekkel) mindenkinek a filmet... de azért csak óvatosan! Bárki, aki eljátszik az öngyilkosság gondolatával, kérem hívja ezt az ingyenesen hívható számot: 116-123!

Értékelés: 9/10

Felirat: L I N K

Film adatlap

After my death

Eredeti nyelv
koreai
Műfaj
drama
Vetítés dátuma
2018-09-13
Epizódok száma
1
Lélekbevágó dráma gyerekekről, életről, halálról.

Tovább a film adatlapjához/felirathoz
Hozzászólások
 • A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

 • Mitsudomer
  2 éve
  Elérhető az angol felirat.

 • lapishun
  2 éve
  Innocent Witness-hez nem lesz magyar felirat, míg nem jelenik meg a DVD/Bluray verzió, mert csak akkor lesz angol felirat.

 • Mitsudomer
  2 éve
  Valóban lehangoló, de jó fim. Ha valakinek lenne kedve lefordítani, az Innocent Witness azt megköszönném. 2019 legjobb filmjei között van.

Legfrissebb feliratok

Beküldte: Lai

Beküldte: lapishun

Beküldte: lapishun

Beküldte: lapishun

Megújult a feliratok listája!
Összes felirat

új VLIVE videók

Csatorna: V WEB DRAMA

Csatorna: V WEB DRAMA

Csatorna: V WEB DRAMA

Hozzászólások