Novoland: Sólyom Lobogó

Az alábbiakban összefoglalom a Novoland: Sólyom Lobogó című, kínai sorozattal kapcsolatos tudnivalókat. Kattints az adott címre, hogy kibontsd az adott témát!

A 2000-es évek elején a kínai webnovellák íróiban/rajongóiban megfogalmazódott a gondolat, hogy jó lenne, ha egy saját kínai világot alkotnánának, hasonlóan J.R.R. Tolkien (Középfölde), George R.R. Martin (Trónok harca) munkásáágához. Magyarországon is számos fantasy világ szünetett a 90-es évektől kezdődően, az egyik legnépszerűbb Ynev, a M.A.G.U.S. című szerepjáték világa.

Addig nem voltak túl népszerűek a kínai fantasyk, alig pár regény született csupán, így a nyugaton nagyon népszerű műfaj iránt ott is lett volna kereslet.

Összesen hét kínai író vágott bele a világ megalkotásába, kettőjük már ekkor ismert volt scifi regényeik által, Jin Hezai pedig népszerű webnovellistának számított. A világot Novoland-nek nevezték el, mert ekkor Jiang Nan már dolgozott egy regényen és az ebben szereplő világ átmenetileg ezt a nevet kapta (ebből született később a Novoland: Sólyom Lobogó regényciklus).

Novolandet az írók három kontinensre, Keleti-, Nyugati és Északi Kontinensre osztották, és összesek kilenc provinciára. Az alábbi látható a világ térképe. Ez nem tekinthető "hivatalosnak", ám jelen sorozat szempontjából nagyjából megfelel az írók által kitaláltnak.A Novoland: Sólyom Lobogó két konteninsesn játszódik, az északin és a keletin. Az Északi Kontinens, vagy ahogy legtöbben hívják: Észak a szülőhazája főhősünknek.

A világot hat faj lakja. Közülük többet megismerhettünk már a Tribes and Empires-ben is, például a bűvölőket. Mindegyik fajnak számtalan neve van, mind másképp hívja egymást, de ezen nevek elég beszédesek én is a fordítás során igyekszem következetes lenni, így az embereken kívül találkozhatunk még törpökkel, Lebegőkkel, az előbb említett Bűvölőkkel, és a víz alatti Nagákkal is.

A hét író, miután megegyeztek a világ alapjaiban, mind saját könyvbe kezdett, melyek egymástól függetlenek, de mégis sok helyen összekapcsolódnak és így mutatják be Novoland történelmét. Rengeteg könyv született azóta, az egyik legnépszerűbb a Jiang Nan által írt Novoland: Sólyom Lobogó, melyet mind az olvasók, mind a kritikusok nagyon jól fogadtak és azóta több folytatást megélt, ahogy Jin Hezai Tribes and Empires könyvei is.

2005-ben Jiang Nan és Jin Hezai pár másik íróval együtt elindította több Novoland magazint, amin a világgal kapcsolatos novellák, rajzok, festmények találhatók. Ehhez saját kiadót is alapítottak.

Ahogy egyre népszerűbb lett a munkájuk úgy az alkotók is egyre inkább sajátjuknak érezték a világot és az eltérő vélemények gyakori ellentéthez vezettek köztük. 2009-ben Jiang nan és Jin Hezai külön vált. Hin Hezai pár másik szerzőtársával megalapította a Novoland International Cultural Communication Ltd. céget, mely a Tribes and Empires sorozat jogait is birtokolja.
Jiang Nan azóta saját világára és regényeire (Dragon Raja) koncentrál és megalapította saját kiadóját a Linlong Mediat.A leghíresebb regényfeldolgozás a 2017-es Tribes and Empires: A Storm of Prophecy sorozat, mely Jin Hezai hasonló című regényéből született. A sorozat már a forgatása előtt hírnévre tett szert az igen népszerű színészeket felsorakoztató szereposztása és a hihetetlenül nagy költségvetése miatt. A cél az volt, hogy egy soha nem látott méretű és minőségű kínai fantasy sorozatot alkossanak.

Bár a költségvetést már a forgatás felénél túllépéték és nehezen találtak forgalmazót a sorozatnak, végül óriási sikernek bizonyult. Az epikus mű minden tekintetben magasra tette a mércét, a hihetetlenül részletesen kidolgozott díszletekkel és kosztümökkel kezdve egészen az utómunkáig olyan színvonalat képvisel, amit addig nem hogy Kínában, de világszinten se nagyon lehetett látni.

Bár a két sorozat ugyanazon a világon játszódik, fontos leszögezni, hogy nincs közük egymáshoz. Teljesen más cég készíti őket, más-más regények alapján. Ám a világ által nyújtott keret, a fajok, a birodalmak felépítése természetesen adott, ettől nem térnek el.

A 2016-os Novoland: The Castle in the Sky szintén egy külön alkotás. Ám annak új történetet írtak, nem a korábbi regények alapján született.
Ugyanez igaz a 2017-es Legend of the Naga Pearls című filmre. És nemsokára érkezik a Novoland: Pearl Eclipse is.
Hamarosan...Hamarosan részletesen bemutatjuk a sorozat szereplőt, addig is...A sorozat forgalmazójának hála, minden epizód ingyenesen megtekinthető a Jebsen China TV hivatalos youtube csatornáján magyar felirattal:

1. epizód
2. epizód
3. epizód
4. epizód
5. epizód
6. epizód

HozzászólásokMit fordítok épp?
Ever Night
16. rész