Friss drámáink:
Card image cap

Babel - 1. rész után

lapishun

Úgy szeretek elkezdeni egy sorozatot, hogy semmit nem tudok róla. A Babel esetében ez nem sikerült, mert több előzetest is megnéztem és többen unszoltak, hogy fordítsam, amit én kedvesen visszautasítottam, miszerint nem hiszem, hogy az én ízlésemnek tetsző drámáról lenne szó.

Így aztán nehéz prekoncepció nélkül elkezdenem, de megerőltetem magam, úgyhogy jöjjön, aminek jönnie kell: fotel… sör… Babel.

Már az első percekben felmerült bennem a gondolat, hogy nagyon kevés koreai férfi színész van, akinek a játékát maradéktalanul élvezem. És ezen kevesek egyik Park Sihoo. Nem tudom, mi van benne, ami a többi pályatársában nincs… de az biztos, hogy nem egy karót nyelt típus és tényleg élettel tudja megtölteni az általa megformált karaktereket.

A 20. percnél két dolgot meg kellett állapítsak. Az egyik, hogy igazi nehéztűzérséget vonultat fel színészek terén a sorozat, nehéz lesz majd kiemelnem bármelyiküket, mert eddig senki sem volt a gyors egymásután megjelenő színészek közül, aki a pár másodpercnyi antréja után ne hagyott volna nyomot bennem. A másik, hogy 20 perc eltelt és még mindig nem tudom, miről fog szólni a sorozat. Ami jó jel. Nagyon is jó jel.
Kifejezetten tetszik, hogy kellő komolysággal építik fel azt a csebol világot, amit még a legádázabb krimikben is egyfajta rózsaszín köd vesz körül. Na itt nem. A kő gazdag karakterek nagyon is emberiek, nagyon is emberi helyzetben vannak… ami egy koreai sorozatban ritka, mint a fehér holló. Érdemes megbecsülni.
A nagy közös, csebol-vacsora felvezetése pedig mintha egy Agatha Christie filmből toppant volna elő, öröm volt nézni/hallgatni. Bármi történjék is ezután, ez az 5 perc, ahogy egymás után bevezették a szereplőket, csillagos ötöst érdemel, már ezért megérte megnézni az első részt.
A vacsora alatt sem sikerült kevésbé zseniálisra, a végére már teljesen meg voltam győződve róla, hogy a család minden tagja egy jól fésült pszichopata, de legalábbis szociopata, már csak azt kell eldöntenem, a másik megalázást csendben élvező, normálisnak tűnő nők, vagy a harsány férfiak a veszélyesebbek.
Főhősünk és a főgonosz (értsd: csebol apuka) beszélgetése picit túl átlátszóra sikerült, de ez a fentiek fényében bocsánatos bűn volt. Főleg, hogy a következő jelenetben Jang Heejin olyan mesterien adta iskolapéldáját annak, hogyan kell egy szót nem szólva, csupán tekintettel egy egész élettörténetet elmesélni, hogy szinte könnybe lábadt a szemem. A kiégett házaspár hazavezető útján szerintem minden néző azon gondolkodott, hogy melyikük öli meg majd hamarabb a másikat, miközben gratuláltak egymásnak a férfi kinevezése alkalmából.

Sajnos nem tudok a történetről írni spoilerek nélkül. Az első epizód végére eléggé összekuszálódnak a szálak, főleg az utolsó pillanatban kapunk egy akkora cliffhangert, hogy a fal adja a másikat. Kicsit aggódok, hogy ezt a tempót fogja-e tudni a sorozat, de ha igen, akkor valószínűleg az idei év egyik legmozgalmasabb sorozatához van szerencsénk.

A színészek mindegyike remek munkát végez. Azt kell mondjam a férfiak is. Pár gyengécske mellékszereplő akad ugyan, de ők a szokásos figurák: a bénácska rendőr, a buzgómócsing titkár. Rajtuk kívül nem igazán van sablonkarakter a sorozatban, vagy ha mégis, a kidolgozottsága miatt ez fel sem tűnik.

A jelenetek remekül vannak fényképezve, az operatőr nagyon kitett magáért. Nem mondanám szépnek a jeleneteket, inkább nagyon hatásosnak. Jól játszanak a térrel, jól helyezik el bennük a karaktereket.

Mindent összevetve hatalmas csalódás számomra a sorozat. Sokkal-sokkal rosszabbat vártam. Így aztán kénytelen vagyok rá magas pontszámot adni.

Értékelés: 9/10

Film adatlap

Babel

Eredeti nyelv
koreai
Műfaj
krimi/thriller
Vetítés dátuma
2019-01-27
Epizódok száma
16
Izgalmas krimi rengeteg rejtéllyel.

Tovább a film adatlapjához/felirathoz
Hozzászólások
 • A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

 • nagyi
  2 éve
  Én ugyan jobban szeretem megvárni míg legalább 99 %- ban megvan a fordítás, de elolvasva az első részről Írt véleményedet annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy rögtön belekezdtem. Egyhuzamban néztem 1-10-ig és eddig valóban izgalmakban bővelkedő a cselekmény.
  Eddig sok minden világossá vált,de még sok titokra nem derült fény. Azt már megtudtuk, hogy az anyós a leggonoszabb ebben a történetben és ő mozgatja a szálakat. Nem hiszem el, hogy minden gonosz tette a fiáért történt, ott más is húzódhat a háttérben. Döbbenet volt látni amikor a fiúk még gyerekek voltak, hogyan bánt a mostoha fiával. Nem is lehet csodálkozni, hogy a fiú felnőve milyen emberré vált. Ő szoktatta rá a bátyját a drogra és elhitette vele, hogy ő a legjobb barát. Azt még homály fedi, hogy a házassága miért siklott félre. Eleinte úgy tünt, hogy szeretik egymást aztán valami történhetett amiért meggyűlölte a feleségét és kibújt belőle az ördög. Vagy talán már az elején sem szerette? Itt mindenkinek van valami takargatni valója, és még sok meglepetés vár ránk.
  Köszönöm az eddigi fordítást és izgatottan várom a további részeket. Külön köszönöm hogy online nézhető.


 • FarkasFia
  2 éve
  Egyre izgalmasabb, egyre kuszábbak a szálak, el nem tudom képzelni, hogy fogják ezt kibogozni. Köszönöm a munkátokat.

 • marikamama
  2 éve
  Nagyon szépen köszönöm a munkátokat , imádom ezt a sorozatot , nagyszerű színészek , fordulatos izgalmas történet , kíváncsian várom a többi részeket .

 • Kelemen73
  2 éve
  Sziasztok!

  Köszönöm a fordító munkáját, végre egy minőségi, magával ragadó sorozat.

 • Kelemen73
  2 éve
  Sziasztok!

  Köszönöm a fordító munkáját, végre egy minőségi, magával ragadó sorozat.

 • Unni2011
  2 éve
  SPOILER!!!
  Köszönöm szépen a gyors fordítást! (y) Úgy alakult, hogy még hajnalban megnéztem. Ellátogattam az oldaladra, gondoltam rákérdezek melyik verziót töltsem le. Óriási meglepetés ért, mert már az online verzió is fent volt. A tervem hajnalok-hajnalán már csak az volt, hogy picit belekukkantok, de egyszer csak azt vettem észre, hogy már a végére is értem. :-)
  A Woman of Dignity 2017-es is sori pont így kezdődött.... rögtön a történet közepébe vágva, gyilkossággal indítva kb. az első 2 percben.
  Ritkán nézek krimit, lehet, hogy most épp ez a fajta kezdés van újra divatban.
  Mindenesetre hatásos kezdés volt, a szereplő-táblázatod alapján egyből felismertem az áldozatot.
  Még azt is megnéztem, hogy a rendező, vagy az író azonos e a két sorozatnál, de nem.
  Összességében tetszett az első rész. A zsinórban felsorakoztatott rejtélyek mindenképpen felcsigázták az érdeklődésemet.
  Kezdve azzal, hogy ki rabolta el Rickyt, aki láthatóan jól ismerte ügyészünk elhunyt apját. Arra a fickóra emlékeztetett a fizimiskája, aki később a teát adta a kapitánynak. Bár, abban nem vagyok biztos, hogy tényleg ő volt.
  Nagy kérdés, hogy TMH hogyan úszhatta meg a "szárazon" balesetet... ugyanabban a szerelésben jelent meg, mint amiben reggel otthonról távozott.
  Mostohamama (az tűnik evidensnek, hogy TMH balkézről született) már nem először láthatta holtából visszatérni, lehet, hogy a mostani akciót is ő tervelte ki... csak időközben THM tudomást szerzett netán róla.
  A valahogy most még nem vetődött fel bennem, hogy THM agyalta ki.
  Mit gondoltok mi volt a teában?
  Először méregre gyanakodtam, de lebeszéltem magam róla... sokkal inkább allergiát kiváltó gyógynövényre tippelek. /Ez toxicológiai szempontból nehezebben diagnosztizálható./
  A kapitánynak a szemtünetei is inkább arra engednek következtetni, hogy nem műkönnyet csöpögtetett a szemébe, hanem talán antiallergiás szemcseppet.
  TMH-t alakító Kim Ji Hoont is nagyon kedvelem, mint színészt.
  A Goodness of Marriage 2013-as soriban is egy szeretet nélküli házasságban élő csebol-fiút alakított, egy hasonló nőcsábász, megbízhatatlan báty mellett. Úgy látszik neki ezek a szerepek jutnak. :O
  A csókjelenet meglepett! Igaz számítottam rá, de még nem most.
  Régi ismeretség lehet közöttük, bár ügyészünk ügyesen intézte, hogy az ügyvédnő által jusson be a családba...
  Azt írta Béla, hogy kiégett házasság TMH-ké, de lehet, hogy sosem tudta megszerezni igazán a feleségét...
  Még nem tudjuk mi az igazság, de mégis sajnáltam a fiút, amiért ezt végig kellett néznie.
  Kíváncsian várom a folytatást! Bizakodom, hogy tudják tartani ezt a lendületet.
  A csebol-mama is nagy kedvencem. :-)


 • jobi66
  2 éve
  Köszi nagyon gyors vagy.

 • edimir
  2 éve
  Köszönöm, hogy mégis fordítani kezdted. Számomra is nagyon biztatónak indul a sorozat,akad benne épp elég rejtély, ami foglalkoztathat bennünket a következő részekig.

Legfrissebb feliratok

Beküldte: Lai

Beküldte: Binky

Beküldte: Lai

Beküldte: Lai

Megújult a feliratok listája!
Összes felirat

új VLIVE videók

Csatorna: V WEB DRAMA

Csatorna: V WEB DRAMA

Csatorna: V WEB DRAMA

Hozzászólások