Friss drámáink:
Card image cap

Are you human? - 1. rész

lapishun

Párszor már megkaptam kérdésként, hogy miért számít, hogy van fényképezve egy film, milyen a forgatókönyv, miért számítanak a helyszínek… stb… azaz, miért számítanak a részletek.

Azt hiszem, azért, mert ezek kéz a kézben járnak. Ha egy rendező igényes, akkor valószínű, minden téren igényes lesz. Illetve fordítva is, igaz, az igénytelenség általában nem csak egy részletben jelentkezik meg. Ezért szúrja a szemem nagyon, ha már az első percben szembe jön velem valami ordító nagy baki, vagy ízléstelenség, mert ha valahol pl. nem törődnek a képi világ egységességével, akkor valószínű a forgatókönyvből is hiányozni következetesség. Persze lehet ezzel is vitatkozni, mert kivételek mindig vannak, s megesik, hogy csak egy téren vérzik el egy sorozat, s minden más téren remekel… de ez azért ritka. Ha valami jó, az általában mindenhol jó (Lásd: Signal, Reply 1988, Age of Youth. Mindhárom koherens egészet alkot, nagyon is jellemző képi világgal, dramaturgiával, történettel)

E rövid felvezető után könnyen kitalálható, hogy miért ástam el már a legelején az Are you Human too-t? Az anyuka előadást tart, erre egy gyenge gyerekszínész (mindig agyon szoktam dicsérni a gyerekszínészeket, de ez a kisfiú szegény nagyon gyengén játszott) a világ leghiteltelenebb párbeszédébe kezd az anyukával a színpadon. Miután a kisfiú kikotnyeleskedte magát a közönség előtt, az anyuka viccből jól leoltja, miszerint az apuka jobban szereti őt (az anyukát), mint a kisfiút. (Létezik a világon olyan 5 éves kisfiú, akiben ez nem hagy maradandó nyomot?)

Miután eljönnek az előadásról, az épület előtt, fényes nappal elrabolják a gyereket (hirtelen senki nincs az utcán) és közlik, hogy az apuka halott.

És most jön a forgatókönyv egyik nagy hibája, itt nem ad időt, nem épít karaktert, nem szán pár másodpercet sem a kétségbeesett anyuka bemutatására. Nem, hanem egy rövidke sírós jelenet utána az anyuka már megy is visszaszerezni a gyerekét.

Engem itt a sorozat már annyira elveszített, hogy hiába jelenik meg később Kong Seung-Yeon a képernyőn (nem is tudtam, hogy ő is játszik benne) és kerekítenek egy közepes csebolos/celebes sztorit a robotos háttér mögé, egyszerűen teljesen hidegen hagytak a történetek.

És ha már robotok, tegyünk egy kis kitérőt a speciális effektek felé. A szimplán 3d-s renderek hibátlanok, nem tudom melyik stúdió csinálta, de ügyesek voltak. A maszkok, mechanikus effektek sem rosszak. Akkor mégis min vérzik el az egész? Tipikus produceri hibán, a rossz időbeosztáson. A 3d-s effektek hosszú időn készülnek el, ezért a forgatással párhuzamosan egy stúdió ezeket elkészíti. Ezzel párhuzamosan a mechanikus effekteket is megcsinálják a színészekkel (ha kellenek hozzá). Ám az utómunkára nem hagytak elég időt. A speciális effektek közt hatalmasok az ugrások, egyik pillanatban egy gyönyörű 3d rendert látunk, a következőben egy jó mechanikus alapot, de mindenféle utómunka nélkül, majd a következő snittben már valós képet kapunk. Semmi átvezető effekt, semmi utómunka. Darabokra esik az egész. Még azt is jobban megbocsátottam volna, ha fele ennyit költenek 3d-re, de cserébe az utómunkára elég időt szánnak.

A történetet, a karaktereket, a színészeket nem tudom értékelni. Nem azért mert rosszak, hanem annyira lelombozódtam, mire szembejöttek velem a főszereplők, hogy teljesen hidegen hagytak. Nem érdekeltek. Ennek fényében vegyétek figyelembe az értékelésem:
Értékelés: 5/10

Film adatlap

Are You Human Too?

Eredeti nyelv
koreai
Műfaj
sci-fi
Vetítés dátuma
2018-06-04
Epizódok száma
16
Robot és az ember kapcsolata.

Tovább a film adatlapjához/felirathoz
Hozzászólások
 • A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

 • marikamama
  2 éve
  Köszönöm szépen a fordítást, egyre érdekesebb a téma, valóságban is lassan megtörténhet ha így halad a világ?

 • SzEszter88
  2 éve
  Engem nagyon érdekel a sorozat és amint teljesen lesz hozzá fordítás meg fogom nézni,nem csak azért mert a legnagyobb kedvencem a főszereplő,de története miatt is.

 • szdkari
  2 éve
  Nagyon köszönöm a fordítást!!! Érdeklődéssel várom a következő részeket.

 • Brigi
  2 éve
  Dettó ugyanez volt az érzésem az első rész első 20 perce után. Egy rövidke ebédszünetben, mobilon tudtam csak megnézni, és nem voltam elragadtatva, főleg azért, mert jó fél éve vártam már, hogy végre adásba kerüljön a történet. Nem tetszett, hogy így beleugrottunk a kellős közepébe a cselekménynek, nincs senki és semmi bemutatva, legalább kicsit jellemezve. Emiatt a karakterrel sem tudunk azonosulni. Van a gonosz nagyapa meg a gonosz szárnysegédje, akiket utálnunk kellene, de nem tudjuk, miért. Az anyukát, akitől elveszik a gyerekét, még talán megértjük, de magát a folyamatot nem.

  Szóval eléggé csalódott voltam, aztán pihentettem kicsit pár napig a sorozatot, majd egy mosogatásnál újra elővettem. Továbbra sem értettem, hogy miért kellett az anyukának épp Csehországba menni (vizuális szempontből a pazar tájképet és városképet leszámítva), és hogy ott egy régi kis vidéki villában honnan és hogyan volt meg az anyagi és technológiai forrás arra, hogy a robotot létrehozza... De igyekeztem túllépni ezen. Mert a felnőtt Namshin III elbűvölő, romlatlan, szeretetre méltó, és engem az ilyesmivel le lehet venni a lábamról. :)

  A koreai szállal sok bajom van, mert egyrészt a valódi Nam Shin eléggé utálatos egy figura, de nyilván kellett, hogy ilyenre alakítsák a jellemét, hogy éles lehessen a kontraszt, és jobban átjöjjön az "ikerszerep", amit Seo Kangjunnak el kell játszania. Kong Seungyeon karaktere egyelőre nagyon nem jön be, számomra rettentő harsány és közönséges, és nem szeretem az ilyen női figurákat (pedig tavaly a Circle-ben lehengerlő volt). Park Hwanhee viszont egy álom, hihtetlen, hogy még e makrancos hercegnő szerepben is milyen bájos. :)

  Béla, szerintem adj még egy esélyt neki, mert én se bántam meg, hogy folytattam. A 2. részben érezhetőbben jobb volt a CGI is. ;)

Legfrissebb feliratok

Beküldte: Lai

Beküldte: lapishun

Beküldte: Lai

Megújult a feliratok listája!
Összes felirat

új VLIVE videók

Csatorna: V WEB DRAMA

Csatorna: V WEB DRAMA

Csatorna: V WEB DRAMA

Hozzászólások