Az oldal átépítés alatt áll, ezért nem minden funkciója elérhető, ha problémába futnál, kérlek gyere vissza később és próbálkozz újra!


Are you human? - 1. rész

lapishun 2912 megtekintés, 4 hozzászólás
Párszor már megkaptam kérdésként, hogy miért számít, hogy van fényképezve egy film, milyen a forgatókönyv, miért számítanak a helyszínek… stb… azaz, miért számítanak a részletek.

Azt hiszem, azért, mert ezek kéz a kézben járnak. Ha egy rendező igényes, akkor valószínű, minden téren igényes lesz. Illetve fordítva is, igaz, az igénytelenség általában nem csak egy részletben jelentkezik meg. Ezért szúrja a szemem nagyon, ha már az első percben szembe jön velem valami ordító nagy baki, vagy ízléstelenség, mert ha valahol pl. nem törődnek a képi világ egységességével, akkor valószínű a forgatókönyvből is hiányozni következetesség. Persze lehet ezzel is vitatkozni, mert kivételek mindig vannak, s megesik, hogy csak egy téren vérzik el egy sorozat, s minden más téren remekel… de ez azért ritka. Ha valami jó, az általában mindenhol jó (Lásd: Signal, Reply 1988, Age of Youth. Mindhárom koherens egészet alkot, nagyon is jellemző képi világgal, dramaturgiával, történettel)

E rövid felvezető után könnyen kitalálható, hogy miért ástam el már a legelején az Are you Human too-t? Az anyuka előadást tart, erre egy gyenge gyerekszínész (mindig agyon szoktam dicsérni a gyerekszínészeket, de ez a kisfiú szegény nagyon gyengén játszott) a világ leghiteltelenebb párbeszédébe kezd az anyukával a színpadon. Miután a kisfiú kikotnyeleskedte magát a közönség előtt, az anyuka viccből jól leoltja, miszerint az apuka jobban szereti őt (az anyukát), mint a kisfiút. (Létezik a világon olyan 5 éves kisfiú, akiben ez nem hagy maradandó nyomot?)

Miután eljönnek az előadásról, az épület előtt, fényes nappal elrabolják a gyereket (hirtelen senki nincs az utcán) és közlik, hogy az apuka halott.

És most jön a forgatókönyv egyik nagy hibája, itt nem ad időt, nem épít karaktert, nem szán pár másodpercet sem a kétségbeesett anyuka bemutatására. Nem, hanem egy rövidke sírós jelenet utána az anyuka már megy is visszaszerezni a gyerekét.

Engem itt a sorozat már annyira elveszített, hogy hiába jelenik meg később Kong Seung-Yeon a képernyőn (nem is tudtam, hogy ő is játszik benne) és kerekítenek egy közepes csebolos/celebes sztorit a robotos háttér mögé, egyszerűen teljesen hidegen hagytak a történetek.

És ha már robotok, tegyünk egy kis kitérőt a speciális effektek felé. A szimplán 3d-s renderek hibátlanok, nem tudom melyik stúdió csinálta, de ügyesek voltak. A maszkok, mechanikus effektek sem rosszak. Akkor mégis min vérzik el az egész? Tipikus produceri hibán, a rossz időbeosztáson. A 3d-s effektek hosszú időn készülnek el, ezért a forgatással párhuzamosan egy stúdió ezeket elkészíti. Ezzel párhuzamosan a mechanikus effekteket is megcsinálják a színészekkel (ha kellenek hozzá). Ám az utómunkára nem hagytak elég időt. A speciális effektek közt hatalmasok az ugrások, egyik pillanatban egy gyönyörű 3d rendert látunk, a következőben egy jó mechanikus alapot, de mindenféle utómunka nélkül, majd a következő snittben már valós képet kapunk. Semmi átvezető effekt, semmi utómunka. Darabokra esik az egész. Még azt is jobban megbocsátottam volna, ha fele ennyit költenek 3d-re, de cserébe az utómunkára elég időt szánnak.

A történetet, a karaktereket, a színészeket nem tudom értékelni. Nem azért mert rosszak, hanem annyira lelombozódtam, mire szembejöttek velem a főszereplők, hogy teljesen hidegen hagytak. Nem érdekeltek. Ennek fényében vegyétek figyelembe az értékelésem:
Értékelés: 5/10

Film adatlap

Are You Human Too?

Eredeti nyelv
koreai
Műfaj
sci-fi
Vetítés dátuma
2018-06-04
Epizódok száma
16
Robot és az ember kapcsolata.

Tovább a film adatlapjához/felirathoz
A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

CIKK AJÁNLÓ

Náluk tényleg nincs cukibb?
lapishun 1049 megtekintés, 0 hozzászólás April, Lovelyz, Oh my Girl... ők a jelenleg futó cuki lánycsapatok top3-a. És őket küldi pihenő pályára a BONUSbaby legújabb pizsamás tánc
The Liar and his lover - 1. rész
lapishun 2152 megtekintés, 0 hozzászólás Istenem, erről nekem miért nem szólt senki? Ez a felkiáltás hagyta el a számat, ahogy elmerültem a The liar and his lover című sorozat első
Policeman and me
lapishun 1753 megtekintés, 0 hozzászólás A Policeman and me története bátran indít és merész témát feszeget. Feltesz ugyan pár érdekes kérdést, de a válaszokat meg sem próbálja
2017 Doramáinak hölgyei
Wu Xing 3477 megtekintés, 9 hozzászólás Végre, ez a nekem való világ! Előre is elnézést! De mivel férfiból vagyok, bizony elég, ha szép a hölgyike, nem feltétlenül kell
Cookie beállítások