Az oldal átépítés alatt áll, ezért nem minden funkciója elérhető, ha problémába futnál, kérlek gyere vissza később és próbálkozz újra!


Untouchable

lapishun 4815 megtekintés, 3 hozzászólás

Tudom, tudom, az elkövetkezők egy férfi totál felesleges sirálmai, de muszáj kiadnom magamból. 2 perc telt el csak az első epizódból, de muszáj voltam megállítani és leírni, hogy úgy szeretném már viszont látni egy tv-be szánt műben azt a precizitást, amit egy moziban vetített filmben megkapni. Lassan már Kína is ráébred, a japánok meg rég tudják, hogy igenis fontosak azok a rohadt speciális effektek, akkor a koreaiak miért spórolják el mindig? Miért kell egy hajónak úgy felrobbannia, hogy közben meg sem inog? Miért nem érvényesek rá a fizika törvényei? Semmi nem került volna bemozgatni a hajót, ha már a legolcsóbb After Effectses robbanás libraryt megvették a filmhez.



Továbbá vannak stábok, akik olyan gyönyörű éjszakai felvételeket tudnak csinálni, hogy még Hollywood is megirigyli (lásd Signal vagy akár a Criminal Minds). Amit elköltenek reflektorokra, hogy fényárba borítsák az éjszakai jeleneteket, azt költsék el egy rendes fényérzékeny kamerára és objektív szettre, ne olcsó DLSR-el vegyék fel az éjszakai jelenetetket, mert egyszerűen írtó bénán néz ki. Ha sötét van, legyen már sötét, ne világítson a nem létező reflektor mindenhonnan!

Ok, kisiránkoztam magam, folytassuk!

Vagyis mégsem. Negyedik perc… üldözéses jelenet. Tök jó kaszkadőrök vannak, tök jó helyszínt találtak, akkor miért kell elrontani az egészet ilyen vágással? Az akció a színészek/kaszkadőrök akciójától lesz izgalmas, nem a feszes vágástól. Ez utóbbi csak rásegít(het), de ha nem látunk akciót, hiába a gyors vágás, csak ideges lesz tőle a néző, nem pedig izgatott.

Jó, ígérem, most már tényleg befejezem 😊

A történet szerint kapunk egy belevaló zsarut és a feleségét, a titokzatoskodó orvosnőt, aki jobban aggódik a férje frizurájáért, mint az egészségéért. Legalábbis amikor szemügyre veszi az annak fején tátongó sebet, egy hajszálat sem mozdít el, nehogy összekócolva rosszul fessen a képernyőn szeretett férje buksija. Lehet röntgen szeme van a néninek és így átlát a haján. Ki tudja? Én nem. Én csak hangosan felröhögtem.



A 15. percre jut el a sorozat oda, hogy már nem a hibákat keresem, hanem kezd érdekelni a sok szálon futó történet. Politika, karakter dráma, bűnügy, maffia… lesz itt minden.



Az első epizód tele van nagy öregekkel, akik a kisujjukból rázzák ki a karizmatikus, de korrupt vezetők szerepét. Őket élvezet nézni. Ahogy szintúgy élvezet nézni pár fiatalabb mellékszereplő játékát. Jin Goo hiába óriási sztár, számomra kicsit elmarad a másik három főszereplő játékától.

Tudom, hogy Koh Joon-Hee megosztó színésznő, de én kifejezetten szeretem a játékát. Karakteres fellépése mindig előtérbe helyezi őt, szinte lehetetlen nem észrevenni őt, bárhol is tűnik fel. Nagyon kíváncsi vagyok, az ő szerepéből mit hoznak ki.

Kim Sung Kyun egy színész zseni. Elképzelni sem tudok olyan szerepet, amit nem tudna a lehető legnagyobb átéléssel eljátszani. Úgy fürdik a szociopata szerepében, hogy az ember egyszerűen tényleg undorodik tőle (pedig két éve még mindenki szívét megolvasztotta a Reply 1988-ban). Tényleg élvezet nézni minden másodpercet, amit a képernyőn tölt.



Még nem tartunk az epizód felénél, amikor megértem, hogy a sorozat nem véletlenül lett így fényképezve, ahogy. Már az öregek tárgyalásánál motoszkált bennem, hogy „túl világos van”, „miért világították be úgy a helységet, hogy ilyen élesek legyenek az árnyékok?”… Aztán mikor a sokadik, igen összetett, elképesztően beteges társadalmi osztálykülönbségeken alapuló párbeszédnek vagyok tanúja, akkor esik le, hogy mindez nem véletlen. Az, hogy fényárban úszik minden, a korai társadalom hazug felszíni tündöklése, az éles árnyékok pedig ezek sötét vetületei. A pénz, a hatalom mindent elvakít és így legalizálja módszereit.

Érdemes megnézni az öregek apró rezdüléseit. A beszédes tekinteteket, amivel a mindenkit kielégítő színjátékot megrendezik, de közben az értő néző kiolvashatja belőlük, hogy nagy ívben tesznek a becsületre, kőkemény üzlet az egész. Míg mindenki azzal van elfoglalva, hogy jaj, de jó, igazságot kap a megbecstelenített lány, a valóság valahol egészen máshol van.



Ebben a drámában központi szerepet kap a történet. Bár a koreai sorozatoknál jobb szeretem a karakter központú drámákat, most nem panaszkodhatom, mert a körítés is remek. Jól felépített a háttér sztorija minden szereplőnek, s egyelőre remekül adagolják a történteket. Bár a forgatókönyv alapvetően teljesen rendben van, egyszerűen sosem fogom tudni megszokni azt a koreaiakra jellemző kettősséget, ahogy a felszínes, „minden rendben van, ez normális” maszk mögé bújtatják a problémákat, az emberi kicsinyességet és gonoszságot. Például, ahogy egyik pillanatban egy apa halállal fenyegeti 10 éves fiát, majd minden zajlik tovább, mintha mi sem történt volna.

Azt kell mondjam, rég láttam ilyen nagyszabású koreai drámát. Nagyot vállal magára a sorozat. Olyan mélységeket lenget be, amiket, ha tényleg megmutat az elkövetkező részekben, akkor a tél egyik legjobb sorozatához lesz szerencsénk.

Értékelés: 8/10

Film adatlap

Untouchable

Eredeti nyelv
koreai
Műfaj
krimi/thriller
Vetítés dátuma
2017-11-25
Epizódok száma
16
Politika, dráma, maffia... egy drámában.

Tovább a film adatlapjához/felirathoz
A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

CIKK AJÁNLÓ

Strong Woman Do Bong Soon
lapishun 1829 megtekintés, 0 hozzászólás Elég nagy várakozás övezte a Strong Soman Do Bong Soont. Főleg a férfi szereplők miatt. Három jóképű pasit is kapnak a hölgynézők, akik
Misty - 1. rész után
lapishun 3975 megtekintés, 5 hozzászólás A Misty jól kezdett… Egy krimibe oltott mélydrámát kapunk, amiből bármi kisülhet. A karakterek jól kidolgozottak és egy jól felépített
Policeman and me
lapishun 1753 megtekintés, 0 hozzászólás A Policeman and me története bátran indít és merész témát feszeget. Feltesz ugyan pár érdekes kérdést, de a válaszokat meg sem próbálja
Yuube wa Otanoshimi Deshita ne
lapishun 895 megtekintés, 0 hozzászólás Nagyjából 3 perc kellett hozzá, hogy teljesen beleszerelmesedjek ebbe a japán sorozatba. De az a három perc tényleg kellett hozzá, mert elsőre
Cookie beállítások