Az oldal átépítés alatt áll, ezért nem minden funkciója elérhető, ha problémába futnál, kérlek gyere vissza később és próbálkozz újra!


Babel - 1. rész után

lapishun 3106 megtekintés, 8 hozzászólás
Úgy szeretek elkezdeni egy sorozatot, hogy semmit nem tudok róla. A Babel esetében ez nem sikerült, mert több előzetest is megnéztem és többen unszoltak, hogy fordítsam, amit én kedvesen visszautasítottam, miszerint nem hiszem, hogy az én ízlésemnek tetsző drámáról lenne szó.

Így aztán nehéz prekoncepció nélkül elkezdenem, de megerőltetem magam, úgyhogy jöjjön, aminek jönnie kell: fotel… sör… Babel.

Már az első percekben felmerült bennem a gondolat, hogy nagyon kevés koreai férfi színész van, akinek a játékát maradéktalanul élvezem. És ezen kevesek egyik Park Sihoo. Nem tudom, mi van benne, ami a többi pályatársában nincs… de az biztos, hogy nem egy karót nyelt típus és tényleg élettel tudja megtölteni az általa megformált karaktereket.

A 20. percnél két dolgot meg kellett állapítsak. Az egyik, hogy igazi nehéztűzérséget vonultat fel színészek terén a sorozat, nehéz lesz majd kiemelnem bármelyiküket, mert eddig senki sem volt a gyors egymásután megjelenő színészek közül, aki a pár másodpercnyi antréja után ne hagyott volna nyomot bennem. A másik, hogy 20 perc eltelt és még mindig nem tudom, miről fog szólni a sorozat. Ami jó jel. Nagyon is jó jel.
Kifejezetten tetszik, hogy kellő komolysággal építik fel azt a csebol világot, amit még a legádázabb krimikben is egyfajta rózsaszín köd vesz körül. Na itt nem. A kő gazdag karakterek nagyon is emberiek, nagyon is emberi helyzetben vannak… ami egy koreai sorozatban ritka, mint a fehér holló. Érdemes megbecsülni.
A nagy közös, csebol-vacsora felvezetése pedig mintha egy Agatha Christie filmből toppant volna elő, öröm volt nézni/hallgatni. Bármi történjék is ezután, ez az 5 perc, ahogy egymás után bevezették a szereplőket, csillagos ötöst érdemel, már ezért megérte megnézni az első részt.
A vacsora alatt sem sikerült kevésbé zseniálisra, a végére már teljesen meg voltam győződve róla, hogy a család minden tagja egy jól fésült pszichopata, de legalábbis szociopata, már csak azt kell eldöntenem, a másik megalázást csendben élvező, normálisnak tűnő nők, vagy a harsány férfiak a veszélyesebbek.
Főhősünk és a főgonosz (értsd: csebol apuka) beszélgetése picit túl átlátszóra sikerült, de ez a fentiek fényében bocsánatos bűn volt. Főleg, hogy a következő jelenetben Jang Heejin olyan mesterien adta iskolapéldáját annak, hogyan kell egy szót nem szólva, csupán tekintettel egy egész élettörténetet elmesélni, hogy szinte könnybe lábadt a szemem. A kiégett házaspár hazavezető útján szerintem minden néző azon gondolkodott, hogy melyikük öli meg majd hamarabb a másikat, miközben gratuláltak egymásnak a férfi kinevezése alkalmából.

Sajnos nem tudok a történetről írni spoilerek nélkül. Az első epizód végére eléggé összekuszálódnak a szálak, főleg az utolsó pillanatban kapunk egy akkora cliffhangert, hogy a fal adja a másikat. Kicsit aggódok, hogy ezt a tempót fogja-e tudni a sorozat, de ha igen, akkor valószínűleg az idei év egyik legmozgalmasabb sorozatához van szerencsénk.

A színészek mindegyike remek munkát végez. Azt kell mondjam a férfiak is. Pár gyengécske mellékszereplő akad ugyan, de ők a szokásos figurák: a bénácska rendőr, a buzgómócsing titkár. Rajtuk kívül nem igazán van sablonkarakter a sorozatban, vagy ha mégis, a kidolgozottsága miatt ez fel sem tűnik.

A jelenetek remekül vannak fényképezve, az operatőr nagyon kitett magáért. Nem mondanám szépnek a jeleneteket, inkább nagyon hatásosnak. Jól játszanak a térrel, jól helyezik el bennük a karaktereket.

Mindent összevetve hatalmas csalódás számomra a sorozat. Sokkal-sokkal rosszabbat vártam. Így aztán kénytelen vagyok rá magas pontszámot adni.

Értékelés: 9/10

Film adatlap

Babel

Eredeti nyelv
koreai
Műfaj
krimi/thriller
Vetítés dátuma
2019-01-27
Epizódok száma
16
Izgalmas krimi rengeteg rejtéllyel.

Tovább a film adatlapjához/felirathoz
A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

CIKK AJÁNLÓ

Kedvenc Japán doramáim
varganiki 1285 megtekintés, 0 hozzászólás Sziasztok, ma egy kicsit más cikkel érkeztem. Az előző cikkeimben különböző információkat írtam le, most viszont spontán a kedvenc japán
Én vagyok a végzeted - 1. rész
lapishun 2297 megtekintés, 5 hozzászólás Te mit tennél, ha egy nap megjelenne előtted egy rejtélyes figura, s kijelentené, ha nem rövid időn belül nem hódítod meg a sorsod által
ITZY VLIVE videók magyarul
lapishun 1363 megtekintés, 0 hozzászólás Alig egy hete debütáltak mégis sok rajongójuk van már. Így az igény meg van a magyar feliratos videóikra. Korucchii és szerény személyem
KPOP TOPLISTA 2017 - lányok
lapishun 1482 megtekintés, 2 hozzászólás Szeretném előrebocsátani, hogy az alábbi lista szigorúan az én személyes ízlésemet tükrözi, és nem az
Cookie beállítások