Card image cap

Lazítás és megtisztulás koreai módra

Süki

Csodálkozva hallgattam, hogy soha még több napos ünnepre ennyi helyfoglalás wellness szállodákban nem történt, mint ezen a hosszú hétvégén. Gondoltam, lefordítom ezt a koreai helyi viszonyokra, lássuk, hol pihenik ki fáradalmaikat e keleti ország lakosai?

Dél-Koreában a helyiek, de az odalátogató külföldiek számára is teljes körű kikapcsolódást nyújtanak a közkedvelt szaunák.
Alapvetően két típusban sorolják őket: "mogyoktang" és "jimjilbang".

A mogyoktang-ban megtalálhatók forró kádak, száraz és nedves szaunák, zuhanyzók, a nők és férfiak elkülönülve vehetik igénybe a szolgáltatásokat.
A jimjilbang-ban plusz szolgáltatások is megkaphatóak, számítógépes helyiségek, relaxációs szobák, melyeket mindkét nem tagjai közösen használhatnak.A legtöbb jimjilbang-ban televíziót nézve kapcsolódnak ki a szauna vendégei:Hogyan jutunk be egy szaunába?

A pénztárnál kap a vendég egy szekrénykulcsot, egy törölközőt és egy ruha szettet, amely leginkább tréningruha benyomását kelti – ez nektek is ismerős lehet kedvenc doramáitokból –, valamint egy karszalagot, ami a benti „fizetőeszköz” lesz. A vendég által igénybe venni kívánt/ igénybe vett szolgáltatások elszámolása vagy belépéskor történik, vagy távozáskor.

A vendégek igény szerint vehetik igénybe a száraz, a sós és keleti orvosi szaunákat.

A sószoba-45 perc az egészségért:

Az egész létesítmény elnevezése is szauna, és több szolgáltatás mellett a különféle - részben nálunk is ismert – forró légfürdőkben is relaxálhatunk. Mindnek ugyanaz a lényege: minden testtájékon izzadás segíti az immunrendszer működését, oldja a stresszt és felfrissíti a testet.


Koreában jellemző az un. „kemence-szauna” (han-jeung-mak) ahol egy ajtón keresztül belépve fűtött kő kupola alatt helyezkednek el a vendégek.A frissítő-relaxáló szaunák igénybe vétele után számtalan szolgáltatás közül választhatnak a kikapcsolódni vágyók.
Többnyire a testradírozással folytatják. Amit a családtagok általában egymáson végeznek el speciális szivacsokkal. Ilyenkor lekerülnek a ruhadarabok, de ez a ruhátlanság nem kelt visszatetszést, mivel sok-sok-sok éves hagyománya van.

A jijimbangok-ban igénybe vehető masszázs elnevezése a Ji-ap, mely ötvözi a svéd, a thai és a shiatzu masszázs elemeit. Először fájdalmat is kelthet, mert erőteljes izomlazítást végez a masszőr,de a kezelés végére kellemes élmény marad.

Ezután nem maradhat el a fürdőzés sem:


A testi-lelki felüdülést követően hagyományosan elfogyasztanak egy turmixot és barna fehérjéjű tojást, amelyet a fejükön törnek fel.


A képről rögtön eszembe jutott egy a közelmúltban befejezett, nagyon kedvelt sorozatom egyik jelenete, az Avengers Social Club című drámából.Némely szaunák megengedik, hogy az egész napos programokban és felszabadító ellazulásban megfáradt vendégek ott töltsék az éjszakát, ami átmenő látogatók számára olcsó alternatívája lehet a szállodáknak.Köszönöm szépen a figyelmet! Szeretnélek megkérni benneteket, hogy írjátok le szauna élményeiteket, legyen az egy magyarországi kikapcsolódás, vagy,ha fel tudtok eleveníteni sorozatokat, ahol a szereplők szaunákat látogattak, akkor a sorozat címének megjelölésével kérném a jelenet pár szavas leírását. Köszönöm ezt is!


Hozzászólások
 • A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

 • Süki
  2018-05-04 15:59:38
  Nem tudom,hogy mikor és hova fér be, de rendben! Nem marad ki! :) Köszi, Móni!

 • Wolf Moni
  2018-05-04 14:52:49
  Süki! Ki ne hagyd a Pastát! Nagyon jó!

 • Süki
  2018-05-02 20:17:00
  Amin meglepődtem,hogy még a Gentleman's Dignityben is ellátogattak szaunába, ami azért furcsa, mert azt a sorozatot többször is megnéztem már, de erre nem emlékeztem, amíg rá nem kerestem. :) Márpedig a 7. részből van a fotó.


 • Süki
  2018-05-02 19:57:16
  A Rooftop Prince c. sorozatban láthatjuk Park Yoochunt is szaunában! :) Mivel ez egy nemzeti "szokás", hogy elmennek kikapcsolódni, elég sok drámába belekerült, ha nem is a meghatározó jelenetek közé...


 • Süki
  2018-05-02 16:38:53
  Móni, én már más technikával válogatok! :) Én nem láttam a Pasta-t, de tényleg jártak szaunában, köszi!!  No, meg a barna külsejű tojással, turmixot iszogatva.


 • Wolf Moni
  2018-05-02 12:35:38
  Köszönöm szépen a cikket, nagyon tetszett. Nekem a szaunázásról a Pasta jutott azonnal eszembe, mikor ugye Főhősünk és akkor már barátnője ellátogattak oda. Imádtam a jelenetet, sajnos képet nem találtam.

 • Süki
  2018-04-30 11:02:54
  Lee Seung Gi és Shin Min A is látogatást tettek egy szaunában a "My Girlfriend is a Gumiho című drámában". :)

LEGJOBBAN VÁRT FORDÍTÁSOK
 • 1.
  Misty
  581 kérés
 • 2.
  Day and Night
  500 kérés
 • 3.
  Flying Tiger
  465 kérés
FELHASZNÁLÓI TOPLISTA
 • 1.
  Erzsike54
  1740 pont
 • 2.
  gigi43
  1690 pont
 • 3.
  Picur
  1170 pont
SZERKESZTŐ/FORDÍTÓ TOPLISTA
 • 1.
  Brigi
  10610 pont
 • 2.
  amoni
  6190 pont
 • 3.
  lapishun
  4061 pont

új VLIVE videók

Csatorna: V WEB DRAMA

Csatorna: TWICE

Hozzászólások