Card image cap

Kedvenceim a koreai film-és sorozatgyártásban VIII.

Süki

A „Kedvenceim” sorozatban ígéretem szerint mindenféle filmes szakember kedvencet is választok, hátha valaki nincsen annyira mélyen benne ebben a világban, vagy nem érdekli annyira, hogy ki mindenki ügyködik egy-egy film, vagy sorozat sikerén. Viszont,ha megtalálja valahol felkínálva elolvasásra, akkor örül az elé kerülő ismeretanyagnak. Remélem így lesz!

A legkedvesebb forgatókönyvíróim egyike: Kim Eun Sook

A képen az írónő látható kedvenc és szívtipró férfikaraktereivel. Mindenkinek gondolom egyetlen pillantás alatt sikerül beazonosítani a férfiszínészeket és a hozzájuk tartozó sorozatbeli karaktereket:Kim Eun Sook 45 éves, a szöuli egyetemen tanult kreatív írást, azt hiszem, abban megegyezhetünk, hogy jól sikerült képzés volt, avagy a tehetség és a szakma egymásra találtak. Olyannyira, hogy az írónő nagyon is ismert és népszerű személyiség hazájában. 2012-ben az SBS csatorna „életmű-díjjal” jutalmazta.

Lássuk az eddigi életművét!

Kicsit enyhítendő a rossz lelkiismeretemen, hogy az egyetlen, 2006-os filmforgatókönyvével, illetve az abból készülő filmmel nem foglalkozom, de legalább megtettem címlapfotónak, a jelenet tehát a Fly High című filmből származik.

Drámái, melyeknek forgatókönyvét írta:

Az első átütő sikert hozó sorozata a 2004-ben a Lovers in Paris című 20 részes dráma volt. Majdnem 58%-os nézettséget ért el, amivel 2010-ig bezárólag „minden idők 11. legnézettebb televíziós sorozata” címet érte el. A dráma népszerűségéről mi sem árulkodik jobban, mint a 2009-es fülöp-szigeteki feldolgozás, valamint,hogy 2012-ben musical is készült a forgatókönyv alapján.

A történet alapja a gazdag férfi-szegény lány kapcsolata, mondhatni kötelező változat romantikus filmeknél. A dúsgazdag elvált férfi, Han Gi Ju (Park Shin Yang) a GD Motors párizsi ügyvezető igazgatója, éli nagyvilági életét. Egy fiatal forgatókönyvírást tanuló lányt, Gang Tae Young-ot (Kim Jung Eun) alkalmazza házvezetőnőként, majd arra is megkéri, kísérje el egy partira. A szerelmi szálak persze bonyolódnak egy kedves fiatalemberrel, aki éppen pont a vezérigazgató unokaöccse, valamint később a koreai eseményeknél a kedves papa szeretne egy jobb partit sózni a fia nyakába. A sorozat végére természetesen kiderül, hogy mennyire időt és megpróbáltatást álló is a szerelem…
Ennél a cikknél, mivel nem a színészek kerülnek kiemelésre, hanem az író, sokkal fontosabbnak láttam egy-egy filmzenét illeszteni az adott sorozat ismertetőjének végére, hiszen kicsit több betekintést ad a történésekbe, mint egy-egy kép.
Szerintem az alapfelvetés,hogy az írónő Párizsba helyezte a történést, vagyis a kezdeteket, amely város a szerelem és a szerelmesek városa, csupa élet, részben már ez nyerővé tette a történetet.

Az általam választott videó nem a sorozat saját zenéjével indít, hanem Henry Manchini Breakfast at Tiffany's Moon River-ével, kicsit andalító zene,andalító képek Párizsból és igazolása mindannak, amit fent leírtam, érzelmi ráhangolódás. 1perc 27 mp-től kezdődik a történetünkhöz kapcsolódó zene és jelenetek.2005-ben mutatták be a Lovers-trilógia második darabját, a 18 részes Lovers in Prague című drámát. Mellyel megalkotta az előző, a párizsi Lovers totális ellentettjét. A gazdag hölgy, aki ráadásul még a koreai elnök lánya is találkozik egy rendőrtiszttel. Az írónő egy pillanatig nem tagadta, hogy szándékosan variálja meg a szerelmi történeteket, és amennyire lehet annyival magasabb státuszba helyezte ehhez a történethez a női főszereplő karakterét a férfiéhoz képest, mivel meggyőződése, hogy romantikus kapcsolatok annyifélék, ahány kapcsolat csak létezhet, és ő a lehető legtöbb variációt be szeretné mutatni. Azt hiszem, ahogy későbbi életművén végigtekintünk, ezzel az elképzelésével később sem hagy fel.

Prága is telitalálat amúgy, maximálisan romantikus hely, egy valóságos kis ékszerdoboz.2006-ban mutatták be a Lovers-trilógia harmadik részét- ezek természetesen egymástól független sorozatok, amint a leírásból látszik- a Lovers-t. Ez az a dráma, aminek teljesen a hatása alá kerültem, annyira ,hogy minden nyáron újranézem. A történet egy doktornő és egy gengszter elképesztő kapcsolatát mutatja be. Azért elképesztő, mert én úgy éreztem, az első pillanattól vonzódtak egymáshoz, de idő kellett hozzá,hogy ezt elismerjék. Két ennyire eltérő társadalmi helyzetű, iskolázottságú embernek nehéz is elismerni. Ráadásul itt is jócskán kuszál a szálakon az írónő. Mert a férfi egy gazdag gengszter fogadott fia (akiről később kiderül,hogy ténylegesen az), van az apának másik fia is, aki „szegény” minden megmérettetésben alul marad, és a végén kiderül,hogy nem is igazi fia. Van egy szerelmes nő, aki kitart a gengszter mellett hosszú évek óta, szép is, kedves is, de tehetetlen a két egymáshoz mágnesként vonzódó ember szerelmével szemben. Egyszerűen átüt a képernyőn a két főszereplő, Kim Jung Eun és Lee Seo Jin közötti szenvedély, amit tovább erősít az írónőre jellemző gyors, pergő párbeszédek sora. Amikor végre dönt a férfi, és azt mondja, mától véget vetek a gengszter életnek, már választ, a polgári élettel a doktornőt választja. Persze más kérdés,hogy az a világ enged-e valakit csak úgy kiszállni, igen, nem, ha igen, milyen áron. Nézze meg mindenki ezt a sorozatot, aki még nem látta!

Sajnos nagyon nehéz videót találni egy régebbi drámához youtube-on, amin nincs felirat, vagy nincs rajongók által agyonszerkesztve.., de választottam egyet!A 2008-as On Air és a 2009-es The City Hall című sorozatok a kevésbé ismertek közé tartoznak, avagy a kevésbé elismertebbek közé. Az elsőben az írónő szándéka szerint egy sorozat forgatását mutatták be, némileg eltúlozva és drámaibbnak bemutatva, a főszereplője egy forgatókönyvírónő. A második, a The City Hall kicsit a politika világát mutatja be, de humoros, vígjátéki formában, melyről azt nyilatkozta az Kim Eun Sook, hogy ez a leginkább viccesre sikeredett sorozata. Amennyiben az addigi sorozatait értette ez alatt, akkor mindenképpen egyetértek. Ha nem, akkor szerintem téved.

2010-ben egy igazi nagyágyúval jelentkezett az írónő. A Secret Garden című 20 részes sorozattal az írónő a 2011-es év minden létező forgatókönyves díját megnyerte.

2011 Korea Drama Awards: legjobb író
2011 6th Seoul International Drama Awards: Kiemelkedő koreai forgatókönyvíró
2011 Pekszang Díjkiosztó: legjobb televíziós forgatókönyv


A gazdag férfi, nem is akármilyen, mert luxusáruházlánc tulajdonos, Kim Joo Won (Hyun Bin úszkál ebben a szerepben) és a kaszkadőr lányka, Kil Ra Im (Ha Ji Won) micsoda páros!, a történet főszereplői, akik egy forgatáson ismerkednek meg. A két színész is nagyszerű,no, de a karakterek! Persze, hogy egyetlen fiatal nőnek sem jön be a nagyképű, arrogáns, nyomulós udvarlás, így elutasítja a férfit. Különben is Jeju szigete vár rá, és ideálja a híres sztár, Oska (Yoon Sang Hyun) ,-megint egy unokaöccs, csak írom-akivel közösen léphet fel egy fesztiválon, amit meg is nyernek. Aztán feltűnik Jejun Joo Won is, hogy a „Secret Garden” c. fogadóban Ra Im társaságában töltött éjszaka és előtte némi likőrözgetés után reggel azzal a döbbenettel ébredjen: testcsere történt. Talán egy esély arra,hogy a nagyon csak különböző emberek megismerhessék egymást, beleláthassanak a másik életébe?

Az újszerű történetszövésű sorozat sikeréről azt hiszem mindent elárul,hogy 13 országba adták el 3,5millió dollár értékben.Ha itt véget érne az eddigi pályafutása már akkor minden elismerésünkre méltó lenne az írónő, és akkor 2012-ben jelentkezik egy újabb Top10-es sorozatommal, a Gentleman's Dignity forgatókönyvével. Ez a sorozat az adott év 2. legnépszerűbb sorozata lett. Sokan úgy tekintenek erre a sorozatra, mint az amerikai Szex és New York c. sorozat férfiasított koreai változatára. A drámában ugyanis az írónő 4, a negyvenes éveibe lépő férfi mindennapjait mutatja be végtelenül szórakoztatóan és telis-tele humorral, és tesz bele egy kis drámát és nem kevés romantikát is. Pontosan erről is van szó. Van négy férfink, akik az életben szakmáikban sikeresek, megállapodottak, csak azt a fránya érzelmi életet nehéz sínre tenni. A filmsorozat minden szereplője a helyén, mindenki fő-főszereplő,még a diákok is. De az abszolút főszerepben Jang Dong Gun és Kim Ha Neul látható, akikkel azóta is elfogult vagyok.
Egyértelműen happy endet ígérhetek a végére! A mikéntet, aki látta, tudja, aki nem, feltétlenül nézze meg!

Mivel ez már egy teljesen „újkori” dráma, ezért itt meg a bőség zavara okozott majdnem nehézséget…,de talán ebben megcsillan itt-ott a sorozat humorából is valami.A sorozat másik egyedisége, különlegessége és nagyszerűsége a minden epizód előtt látható prológus. A 4. rész bevezetőjét osztom meg, négyük 20évvel korábbi közös nagy szerelmének felbukkanását láthatjuk. Egy négyes vakrandira mennek a fiúk, de nem igazán jönnek be nekik a hölgyek, és az égvilágon mindent elkövetnek,hogy elvegyék a lányok kedvét önmaguktól, amíg be nem fut Ő.A 2013-as The Heirs című sorozatot átugrom, mivel más cikkemben már szerepelt, illetve leírást és véleményt is fűztem hozzá. Az biztos,hogy ezt a forgatókönyvet Lee Min Honak címezve, szánva írta meg az írónő.

2016 legnépszerűbb sorozatának forgatókönyvét szintén Kim Eun Sook jegyzi. Ez pedig a Descendants of the Sun. Panaszra nem lehet okunk, hiszen a történet egzotikus helyszínre helyeződik át. Szöulban kezdődött a forgatás, majd Görögországban folytatódik: Zákinthosz, Aráhova és Limnosz a helyszínek.
A sorozathoz kapcsolódó további érdekességek,hogy Song Joong Ki katonai szolgálata utáni első sorozata, valamit, ami ritkaság a mai koreai sorozatgyártásban, az utolsó rész leforgatása után került csak adásba a dráma.

Erről a drámáról több cikkben írtam már, véleményt is. A békefenntartás és az orvosi ellátás biztosításának nehézségein túl a történet az elit katonai alakulatnál szolgáló fiú, és az önkéntes orvoscsoport élén Urkba, a háboros területre érkező doktornő szerelmét mutatja be.

A 2016-os KBS Drama Awards-on a sorozat megkapta a „legjobb forgatókönyv”ért járó elismerést.

A dráma hatására nőtt a katonai hivatások száma Dél-Koreában (vonzónak és hőseisnek állítva be azt), illetve azóta a sorozatban szereplő görög szigetek látogatottsága is jelentősen megnőtt.2016-2017 eleje, egy újabb nagyszabású sorozat kíváló színészekkel, karakterekkel, és sorozat zenével jelentkezik, a Goblin, melynek forgatókönyvét szintén Kim Eun Sook írta.

A 2017-es Paeksang Arts Awards-on elnyerte a „legjobb televíziós forgatókönyv” díját.

A történet itt is egészen különleges, ahogy a szerelmi szál is. Kim Shin (Gong Yoo) egy győztes és sikeres hadvezér, mégis a királyi udvarban hazatérve nem dicsőség fogadja, hanem árulónak bélyegzik. Amikor ellenáll, az istenek azzal az átokkal sújtják, hogy örök életet kell élnie, amíg nem találkozik a menyasszonyával, aki képes lesz kihúzni a szívébe szúrt kardot. Kim Shin 900 évvel később , a jelenkorban Dokkabiként/Goblinként, azaz jószívű és őrző, ragyogó istenségként él,egy idő után közös háztartásban az amnéziás Halállal. A cselekmény kibontakozása során megjelennek a múlt szereplői újjászületve a múltuk terhével, amikor egymásra ismernek a szereplők, van lehetőségük a múlt jóvátételére. Valamint megjelenik Goblin menyasszonya is egy fiatal lány , Ji Eun Tak (Kim Go Eun).. A helyszín megint csodálatos, szinte minden részben elkerülnek a főszereplők a varázslatos Quebec-be. Számomra az egyik legszebben fényképezett sorozat is volt.2018-ban újabb dráma vár bemutatásra, Kim Eun Sook forgatókönyvével. Immár a 3. alkalommal dolgoznak együtt a rendezővel, Lee Eung Bok-kal, a Descendants of the Sun és a Goblin után. Az új dráma címe Mr. Sunshine, 2018 júliusában kerül bemutatásra ez a kosztümös/történelmi sorozat.

Köszönöm szépen a cikk elolvasását!

A forgatókönyvíró Kim Eun Soonak pedig soha rosszabb sorozatot kívánok, mert ez azt jelenti,hogy további élményszámba menő dráma vár majd ránk! De nem akarok telhetetlennek látszani, ez a pályafutás már most is teljes és tökéletes.

Hozzászólások
 • A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

 • Süki
  2018-04-16 10:39:34
  Köszönöm szépen a visszajelzést, Móni! Annak tükrében,hogy a cikk nyomokban sem tartalmaz SJS-t (jó, hát van Gong Yoo!!), nagyon kedves tőled,hogy végigolvastad! És nagyon szívesen! :)

 • Wolf Moni
  2018-04-13 14:14:03
  Ja ... a kitett Goblin OST-ért külön köszönet! Imádom!

 • Wolf Moni
  2018-04-13 14:09:07
  Na most én is meglepődtem. Nem árt néha a színfalak mögé is nézni. :) Talán a Goblin vetítése előtt hallottam, hogy valami nagyon más lesz és nagyon nagyot fog szólni. Ez így is lett. A többi említett dorama is a kedvenceim közé tartozik, nem gondoltam volna, hogy közös az írónő. Köszönöm a cikket, nagyon tetszett. Szívesen olvasnék hasonlókat a jövőben is.

 • Süki
  2018-04-12 22:01:41
  Köszönöm szépen Gyomar a kedves szavakat! :) Igen, a Lovers-t, bár 2006-os , mégis nagyon szívesen ajánlom bárkinek megtekintésre. És igen, a Lovers in Paris-t is szívesen megnézném, de valóban nincs fordítása. Néztem az SBS csatorna adott évvégi díjátadóját (2004) és a jelenlévő nézők, amikor bejátszottak jeleneteket a sorozatból visongattak, el tudom képzelni a hihetetlen nézőszám után, mennyire volt népszerű. Bár bennem is van előítélet a "régi" drámákkal szemben, de ellent is mondok önmagamnak, mert van, amikor direkt a kicsit lassúbb, egyszerűbb történetszövés vonz. Éppen ez a Loversre pl. nem is igaz, mivel, ahogy írtam is, az írónő kedvence a pörgő párbeszéd.
  Még egyszer köszönöm a hozzászólást! Jóéjt kívánok! :)

 • gyomar
  2018-04-12 20:56:29
  Ja igen a lényeget nem írtam, minden sorozatot láttam, és mind nagy kedvenc.(kivétel az első két Lovers)

 • gyomar
  2018-04-12 20:54:32
  Kedves Süki!
  Ismét egy nagyon jó témát találtál. Sajnos azt kell mondjam, hogy sohasem néztem és tudtam, hogy ki a forgatókönyvíró egy sorozat esetében, de a Te általad említett írónőnek (Kim Eun Sook )való igaz, hogy fantasztikus dolgok kerültek ki a keze alól. Oda fogok figyelni rá. Most vettem észre, hogy már másodszor ajánlottad a Lovers sorozatot, először az orvosokról szóló ajánlóban, illetve most az írónő munkái közt. Már múltkor letöltöttem, és megnéztem. Nagyon hálás vagyok neked mert egy fantasztikus sorozat tele érzelemmel humorral,hűség nagyon szép példája, bosszú, bánat, de minden egyensúlyban van, és ami a lényeg, hogy egy óriási szerelemnek lehettünk tanúi.
  Amit kihagytam volna azt ha összeadjuk kb 4. rész mélyen nézek és telik az idő, de ezt leszámítva nagyon szép sorozatot láthattam.
  Megnéztem az első két sorozatot , de sajnos nem találtam magyar feliratot. Én egyébként nem nagyon szeretek régi sorozatot nézni de ezekkel nagyon szívesen kivételt tennék.
  Jó hosszúra sikerült, bocsi. Gyomar :-)

Legfrissebb feliratok

Beküldte: Brigi

Beküldte: Binky

Beküldte: Binky

LEGJOBBAN VÁRT FORDÍTÁSOK
 • 1.
  Live
  140 kérés
 • 2.
  Misty
  113 kérés
 • 3.
  Wise Prison Life / Prison Playbook
  110 kérés
FELHASZNÁLÓI TOPLISTA
 • 1.
  Erzsike54
  1520 pont
 • 2.
  gigi43
  1330 pont
 • 3.
  Picur
  1150 pont
SZERKESZTŐ/FORDÍTÓ TOPLISTA
 • 1.
  Wu Xing
  11330 pont
 • 2.
  Brigi
  10270 pont
 • 3.
  amoni
  6050 pont

új VLIVE videók

Csatorna: BLACKPINK

Csatorna: BLACKPINK

Csatorna: BLACKPINK

Hozzászólások